Peter Klepec o Sramoti v bodočem knjižnem središču v Novi Gorici

Datum objave: 17. marec 2022

V četrtek, 24. marca, bo ob 18.30 v prostorih bodočega knjižnega središča v Novi Gorici dr. Peter Klepec govoril o Sramoti.

Predstavljal bo namreč publikacijo z naslovom Sramota, ki je v začetku februarja - točneje, 8. februarja, kar nikakor ni naključje - izšla pri Založbi ZRC.

Na prvi pogled gre za fotomonografijo, saj vsebuje večinoma posnetke nekaj znanih slovenskih fotografov. Toda ko si jo podrobneje ogledamo, vidimo, da gre za mnogo več. 

Sramota je knjiga, v kateri skoraj ni besedila. Še več, je knjiga, v kateri je odsotnost besedila močno občutena - še tista peščica besed, kar jih je, je prečrtanih s črnim flomastrom. Tako rekoč cenzuriranih. Cenzurirano besedilo so posamezni členi slovenske ustave in členi iz drugih zakonov - vsega, kar je bilo pod vlade Janeza Janše med pandemijo kršeno. Tudi v fotografijah se, ko si jih podrobneje pogledamo, razkrijejo prizori z demonstracij in drugih protestnih akcij, s katerimi je civilna družba v zadnjih dve letih poskušala opozarjati na neustavnost posameznih ukrepov in odlokov.

Avtorji Sramote se predstavljajo kot NON-GRUPA - umetniški kolektiv, ki zaradi (zelo realne) grožnje kazni želi ostati anonimen. Zato so predstavitve te knjige ponavadi malce drugačne. V knjižnem središču v Novi Gorici jo bo tako predstavil dr. Peter Klepec s Filozofskega inštituta ZRC SAZU, ki bo govoril o sramoti kot filozofskem in psihoanalitskem konceptu. Po predstavitvi bo čas za razpravo.

Knjiga Sramota bo med prireditvijo v knjižnem središču naprodaj s popustom.

 Vabljeni!