Fanny Susan Copeland na Mojstrovki

Leta 1872 na Irskem rojena jezikoslovka, prevajalka Fanny Susan Copeland se je leta 1921 preselila v Ljubljano in postala pogodbena lektorica za angleški jezik in literaturo na Filozofski fakulteti tedanje Univerze Kraljevine SHS v Ljubljani. Pomembno je tudi njeno pionirsko delo na polju vzpostavljanja angleško-slovenskih odnosov, posebej z objavami v angleškem periodičnem tisku je veliko prispevala k populariziranju slovenskega prostora v Veliki Britaniji.

Svoje prispevke je objavljala v revijah Time and Tide, Graphic, The Observer, Discovery, European Commercial, London Mercury, The Near East and India, The Scotsman, Alpine Journal itd.

Postala je velika ljubiteljica slovenskih gora in že v 20. letih 20. stoletja članica Turistovskega kluba Skala. Skupaj s številnimi znanimi slovenskimi plezalkami in plezalci je osvajala najvišje slovenske vrhove.

6. avgusta 1927 je skupaj z Jožo Čopom preplezala jugovzhodno steno Mojstrovke. V Tumovi korespondenci je ohranjen opis omenjene ture, ki ga na tem mestu objavljamo.


Vir:

  • ZRC SAZU, RP NG, ZHT, Korespondenca A, Turistovski klub Skala, Plezalne ture Skalašev.

Literatura:

  • Mikša, P., Vehar, M.: Copeland, Fanny Susan (1872–1970). Slovenska biografija. Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Znanstvenoraziskovalni center SAZU, 2013. Spletni vir: Slovenska biografija (dostop 22. april 2021).